joi, 11 decembrie 2014

Tyrion Targaryen - Este Tyrion fiul Regelui Nebun?

Tyrion Lanister este unul dintre cele mai populare personaje din Game of Thrones. Si pe buna dreptate. Este un personaj amuzant, inteligent, istet, dar, de asemenea, plin de defecte si de suferinta. Celor slabi le arata bunatate, iar celor care merita la arata dosul palmei (Joffrey). Nu a avut o viata prea usoara. Pe langa copilaria destul de chinuita, a fost acuzat pe nedrept de crima, intemnitat, prins in mijlocul unui razboi, prins in intrigile politicii, a ajuns in alta batalie, i s-a taiat fata, a fost obligat sa se casatoreasca, a fost acuzat din nou de o crima pe care nu a comis-o, a fost tradat de iubita sa, condamnat la moarte si, in cele din urma, si-a omorat tatal. Sau nu era tatal lui?

Oficial, Tyrion este fiul lui Tywin Lanister cu sotia (si verisoara) lui, Joanna, insa o teorie foarte controversata sustine ca adevaratul tata al lui Tyrion este de fapt Regele Nebun, Aerys Targaryen. Sa luam lucrurile pe rand.

Aerys Targaryen al II-lea, Regele Nebun
Pe vremea Regelui Nebun, dinastia Targaryen conducea Cele Sapte regate. Mama lui Tyrion, Joanna, era una dintre domnitele insotitoare ale Rhaellei, sora regelui si, mai apoi, regina lui. In timpul acesta, tanarul Tywin era extrem de frustrat din cauza tatalui sau, Tytos, care avea o reputatie de om slab. Lordul Tytos era atat de batjocorit, incat Tywin a ajuns sa nu suporte rasul. Tanarul si-a propus sa fie ferm, hotarat, conducatorul puternic, respectat si chiar temut care este in prezent, cu alte cuvinte, tot ceea ce tatal lui nu era. In timpul unei rebeliuni, Tywin distruge complet doua mari si vechi dinastii, ucigand absolut toti membrii acestor case, incepand astfel sa refaca prestigiul dinastiei Lanister. In cele din urma, Tywin a fost numit Mana Regelui. La scurt timp dupa aceea, Tywin si Joanna s-au casatorit. Tywin a iubit-o foarte mult. Se spune ca a zambit la nunta lor, ceea ce e un lucru foarte mare, avand in vedere ca el nu zambeste niciodata. Insa in noaptea aceea s-a mai intamplat ceva. Se pare ca regele Aerys Targaryen o dorea pe Joanna de mai multi ani. La nunta, fiind beat, Aerys a facut o gluma, lasand sa se inteleaga faptul ca vrea sa se culce cu ea. Se spune ca singurul motiv pentru care acest lucru nu s-a intamplat este acela ca regele a baut prea mult. Nu stim exact ce s-a intamplat in noaptea nuntii, doar ca regele si-a permis anumite...libertati. Cu siguranta ca nu s-a culcat cu ea la acest moment, dar ceea ce stim cu siguranta este ca regele o placea foarte mult pe mama lui Tyrion si ca i-a facut ceva in noaptea nuntii ei. Daca va mai amintiti, la un moment dat, Joffrey ii spune Sansei ca adesea regii se culca cu cine vor, inclusiv cu femei casatorite. Asa ca regele Aerys nu doar ca o dorea pe Joanna, dar cu siguranta ca ar fi putut-o avea oricand. Este posibil ca Aerys sa fie tatal lui Tyrion.
Tywin Lannister este unul dintre cele mai calculate si viclene
personaje din Game of Thrones
Intrebarea este: oare Tywin stie ca Tyrion nu e fiul lui? Cel mai probabil da. In primul rand, pentru ca, de cateva ori, ii spune direct acest lucru (va mai amintiti scena in care ii spune ca, atata timp cat nu poate dovedi ca nu e fiul lui, legea ii da dreptul sa poarte culorile si numele lui). De asemenea, este explicatia urii pe care o simte pentru el. Se spune ca Tywin il uraste pe Tyrion pentru ca Joanna a murit la nasterea lui, dar, cumva, acesta nu este un motiv suficient de intemeiat pentru ca un tata sa isi urasca copilul. poate ca il uraste pentru ca face de ras numele de Lanister prin betiile si desfraul lui. Dar si asta este greu de crezut, in primul rand pentru ca Tywin s-a purtat astfel cu Tyrion chiar de inainte ca acesta sa aiba atatea vicii. Jamie si Cersei au, la randul lor defecte, dar Tywin nu face nimic impotriva lor. Cea mai plauzibila explicatie ramane aceeasi: Tyrion nu e fiul lui adevarat, iar el stie asta.

 Ca o paranteza, atunci cand regele Aerys Targaryen l-a inrolat pe Jamie in garda regala, condamnandu-l astfel la o viata de celibatar, s-a asigurat ca mostenitorul lui Tywin va fi bastardul sau, Tyrion. Normal ca Tywin il uraste pe Tyrion, normal ca il dezmosteneste, normal ca se intoarce impotriva lui Aerys si ii cucereste orasul la scurt timp dupa inrolarea lui Jamie.

Acestea fiind spuse, de ce Tywin l-a lasat pe Tyrion sa traiasca? Sa fie pentru ca, desi acesta este un bastard si un pitic, este, in acelasi timp, si fiul Joannei si, in cele din urma, un Lanister. Este fiul femeii pe care Tywin a iubit-o mai mult decat orice pe lume. Asa ca il trateaza destul de urat, dar se asigura totusi ca are o viata comoda, ca membru al uneia dintre cele mai mari case, ii ofera mult aur si nu incearca sa il omoare decat ocazional (arucnandu-l in linia intai a bataliei fara niciun motiv aparent).

Avem un alt indiciu. Se intampla foarte des ca membrii dinastiei Targaryen sa viseze dragoni, vise adesea profetice. Daenerys, Aemon, Daeron si Daemon Targaryen, cu totii au avut astfel de vise. Un alt personaj care viseaza dragoni este... Tyrion! Totusi, interesul lui pentru dragoni este diferit. In timp membrii oficiali ai dinastiei au vise in care vad efectiv dragonii, Tyrion doar viseaza sa aiba un dragon. Cea mai probabila explicatie este aceea ca lui Tyrion pur si simplu ii plac dragonii. Aceasta referinta poate fi un indiciu, dar nu este unul puternic.

Tyrion Lanister, asa cum este descris in carti, cu un ochi
verde si unul negru si desfigurat in urma bataliei. In
serial, are doar o taietura pe fata.
In ceea ce priveste aspectul fizic, Tyrion are un ochi verde si unul negru. Parul lui este atat blond deschis, cat si negru. Lanisterii sunt descrisi ca avand par blond auriu, dar parul blond deschis al lui Tyrion seamana mai mult cu parul blond argintiu al Targaryenilor. Poate ca nu ar trebui sa acordam o atentie atat de mare unui detaliu atat de mic cum e nuanta parului, dar, dupa cum am vazut in cazul lui Robert Baratheon si al copiilor lui, adesea un astfel de detaliu este extrem de important. Culoarea parului spune multe despre parintii cuiva.

Dupa cum spuneam, Tyrion are ochi de culori diferite. Un alt personaj cu ochi de culori diferite este Shiera Seastar, o bastarda a lui Aegon Targaryen al IV-lea. La fel ca si parul, ochii de culori diferite ar putea indica, simbolic, sangele amestecat al lui Tyrion.

Anumite voci sunt de parere ca nanismul lui Tyrion se datoreaza unei tentative de avort. Insa nu avem niciun argument in sensul acesta.

Ultimul indiciu si unul dintre cele mai importante: daca Tyrion este un Targaryen, profetia dragonului cu 3 capete este completa. Cei 3 Targaryeni care vor calari cel 3 dragoni sunt Daenerys, Tyrion si Jon (in curand voi pusta un articol, explicand teoria conform acreia Jon Snow este un Targaryen). Aceste trei personaje au multe lucruri in comun: mamele lor au murit nascandu-i, fiecare dintre ei a fost nevoit sa ucida o persoana iubita ( Daenerys pe Drogo, Tyrion pe Shae, Jon pe Ygritte...intr-un fel). Ei pot corespunde cu cei trei dragoni (Rhaegal, Viserion, Drogon), implinidn profetia, unind regatele si invingandu-i pe Umblatorii Albi. Are logica.

Dragonul cu trei capate, simbolul casei Targaryen

Pe de alta parte, insa, acest basm nu se potriveste cu lumea cinica a lui GRRM. Un pitic desfigurat si ridiculizat va deveni printul fermecat care salveaza regatul sau are o valoare simpla, umana? Sunt profetiile viabile? Dicteaza ele vietile oamenilor sau oamenii le implinesc, inconstient, de indata ce afla despre ele? Pana acum, in seria cartilor nu am vazut niciodata o preofetie indeplinindu-se cu adevarat.

Privita dintr-un alt punct de vedere, relatia tata-fiu dintre Tywin si Tyrion este mult mai complexa daca ar fi sa consideram ca cei doi au, cu adevarat, o legatura de sange. Genna Lannister, sora lui Tywin, spune ca, mai mult deca Jamie, Tyrion este fiul lui Tywin. Tyrion este adesea viclean si calculat, la fel ca Tywin, si are aceleasi abilitati politice, insa toate aceste trasaturi sunt intrupate intr-un pitic pe care Tywin, atat de sensibil in fata batjocorei si rasului, nu il poate respecta. Betiile si desfraul lui Tyrion sunt, cu siguranta, o consecinta a atitudinii tatalui sau, care il face sa se simta lipsit de valoare si neiubit. Insa viciile pe care Tywin la uraste la Tyrion nu sunt doar vicii pe care el le-a provocat, ci si vicii pe care cei doi la impartasesc. Amintiti-va ca Ttyrion a gasit-o pe Shae in patul lui Tywin inainte sa o omoare. Ceea ce Tywin uraste la Tyrion este ceea ce recunoaste in el insusi. Cand, pe moarte, Tywin ii spune lui Tyrion ca nu e fiul lui, nu se refera la faptul ca acesta este de fapt un bastard Targaryen, ci la un lucru mult mai complex. Inseamna ca Tywin si-a regegat propriul fiu si l-a chinuit pentru ca nu a suprotat sa se uite la o versiune schimonosita a sa. Apoi Tyrion il omoara, cu aceeasi cruzime si acelasi sange rece al tatalui sau.

Este tragic si complex. Despre asta scrie de fapt GRRM. Nu despre dragoni si alte vrajitorii. Intr-adevar, Tyrion are unele trasaturi de Targaryen si este posibil ca regele nebun, Aerys Trgaryen, ca un nebun ce era, sa o fi violat pe Joanna si sa fie tatal lui Tyrion, insa pana acum nu avem nicio dovada concreta care sa sustina aceasta teorie, care, pana la urma, umbreste una dintre cele mai interesante relatii ale seriei. In clocluzie, pentru a raspunde la intrebarea din titlu: este posibil, dar improbabil ca Tyrion sa fie un Targaryen.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu