miercuri, 15 octombrie 2014

Inception (rezumat)

Realitate
In timpul unui zbor de 10 ore, Cobb (Extractorul) si echipa sa il sedeaza pe Fischer (Tinta). O stewardesa conecteaza intregul grup la un aparat care le administreaza tuturor un sedativ foarte puternic, adormindu-i si trimitandu-i in visul lui Yusuf (Chimistul).

Primul strat al subconstientului (visul lui Yusuf)
Ariadne (Arhitectul) a conceput harta visului si i-a explicat-o lui Yusuf. Echipa il rapeste pe Fischer. Eams (Falsificatorul) ia forma lui Browning, mana dreapta a tatalui lui Fischer, si ii spune acestuia ca tatal lui si-a dorit ca el sa construiasca ceva de unul singur. De aceea, a lasat intr-un seif un testament care ii oferea posibilitatea de a distruge intregul imperiu, daca si-ar fi dorit. Saito (Turistul), directorul unei companii rivale si persoana care a ordonat toata misiunea, este impuscat si ranit grav. Yusuf transporta intreaga echipa intr-o dubita, in timp ce acestia sunt din nou sedati si trimisi intr-un al doilea vis, cel al lui Arthur (Mana Dreapta).

Al 2-lea strat al subconstientului (visul lui Arthur din visul lui Yusuf)
Cobb (Extractorul) il convinge pe Fischer ca viseaza, ca cineva incearca sa fure o informatie din subconstientul lui si ca el este ofiterul insarcinat cu protectia lui si a subconstientului sau. Insusi subconstientul lui Fischer il proiecteaza pe Browning ca fiind responsabil pentru rapirea lui. Acesta spune ca nu il poate lasa sa distruga imperiul tatalui lui. Cobb ii spune lui Fischer ca ar trebui sa intre in subconstientul lui Browning si sa ii fure secretele. Acum, fara sa stie, Fischer participa la propria lui "insertie". Arthur are grija de echipa, in timp ce restul echipei coboara inca un nivel, in visul lui Eams.

Al 3-lea strat al subconstientului (visul lui Eams din visul lui Arthur din visul lui Yusuf)

Fischer trebuie sa patrunda intr-o fortareata si sa gaseasca testamentul tatalui sau. Saito moare din cauza ranii si ajunge in Limbo (Uitarea, stratul cel mai adanc al subconstientului), asa cum patesc toti cei care mor intr-un vis atat de profund. Proiectia lui Mal (sotia moarta a lui Cobb, care inca mai traieste in subconstientul lui) il impusca mortal pe Fischer, aruncandu-l si pe el in Limbo. Cobb si Ariadne folosesc din nou sedativul pentru a-l urma pe Fischer in Limbo. Nu se poate cobori mai mult de 3 straturi in subconstient fara a ajunge in Limbo.

Limbo
Acest strat este unul comun. Nu a fost creat de niciun arhitect si nu este visul nimanui, dar este inundat de subconstientul pesoanei care a mai fost acolo in trecut (in cazul de fata, subconstientul lui Cobb). Cobb si Ariadne gasesc proiectia lui Mal, care il are pe Fischer legat. Cobb marturiseste ca executase la un moment dat o insertie asupra lui Mal. Cei doi soti, dupa mai multe experimente, ajunsesera in Limbo, unde fusesera captivi timp de zeci de ani, crezand ca aceea era lumea reala. Atunci cand Cobb si-a dat seama ca greseau, a plantat ideea si in mintea lui Mal. Amandoi s-au sinucis si s-au trezit la realitate. Insa ideea a ramas in subconstientul lui Mal, asa ca ea s-a sinucis din nou, de data asta cu adevarat. Cobb refuza sa ramana in Limb cu proiectia lui Mal, asa ca ea il injunghie. Ariadne o impusca pe Mal. Cobb nu pare a fi ranit grav si ii spune Ariadnei ca va ramane in Limb pentru a-l gasi pe Saito. Ariadne il arunca pe Fischer de la etaj, moartea lui in Limb, il urca o treapta in subconstient, readucandu-l la viata in stratul al 3-lea. Fischer gaseste testamentul si proiectia tatalui lui, care ii spune ca isi doreste ca el sa fie el insusi. Eams detoneaza explozibilul, distrugand fortareata si provocandu-le tuturor senzatia de "cadere in gol", trezindu-i si aducandu-i inapoi in stratul al 2-lea. In Limb, Ariadne se arunca si ea de la etaj. Combinatia dintre cadere si explozia fortaretei o determina si pe ea sa se trezeasca. Arthur simuleaza o cadere libera cu ajutorul unui lift, aducandu-i pe Eams, Ariadne si Fischer inapoi in stratul al 2-lea.

Stratul al 3-lea (Visul lui Eams din visul lui Arthur din visul lui Yusuf)
Fischer gaseste testamentul, iar proiectia tatalui lui ii spune ca este dezamagit de faptul ca fiul sau a incercat sa fie ca el si ca isi doreste sa fie el insusi. Eams detoneaza fortareata, declansand senzatia de cadere, care ii trezeste pe toti.

Limbo
Intre timp, Ariadne simte explozia si se arunca la randul ei de la etaj, trezindu-se in stratul al 3-lea.

Stratul al 3-lea
In timp ce fortareata se prabuseste, Arthur (care, va amintiti, este in stratul al 2-lea), simuleaza o cadere in gol cu ajutorul unui lift, aducandu-i pe Eams, Ariadne si Fischer inapoi in stratul al 2-lea.

Stratul al 2-lea (Visul lui Arthur din visul lui Yusuf)
In acelasi timp, dubita condusa de Yusuf plonjeaza de pe un pod. Impactul cu apa creaza senzatia de cadere, trezindu-i pe toti in afara de Cobb si Saito.

Primul strat
Cu totii asteapta in stratul intal pana cand efectul sedativului trece si se trezesc la realitate.

Limb
Cobb il gaseste pe Saito. Minutele care au trecut in stratul al 3-lea intre intrarea lui Saito in Limb si intrarea lui Cobb au parut decenii aici, iar Saito este acum un om batran. Cobb ii aminteste ca se afla in Limb, iar Saito ia o arma, probabil pentru a se sinucide si a-l omori pe Cobb.

Realitate
Cu totii se trezesc in avion, iar Cobb se intoarce la copii lui.


Dar care este realitatea?


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu