miercuri, 29 octombrie 2014

Motive pentru care adolescentii de astazi ar trebui sa se uite la "Buffy, spaima vampirilor"

1. Chipesul intunecat si misterios (dar construit corect)
Este trist ca "Buffy" e pusa  la un loc cu "Twilight" sau "The Vampire Diaries". Daca privesti relatia
dintre Buffy si Angel, iti dai seama care sunt motivele din spatele acestei ierarhizari proaste. Angel este vampirul misterios, care se uraste pe sine, la fel ca Edward Cullen sau Stefan Salvatore. Diferenta este ca Angel nu o urmareste pe Buffy peste tot ca un obsedat, iar Buffy nu se supune oricarei dorinte a lui Angel. De asemenea, intimitatea intre ea si Angel implica pericole reale, care ne sunt explicate concret. Mai mult, putem vedea cu ochii nostrii consecintele acestei intimitati, ceea ce nu vedem in "Twilight" sau "Jurnalele vampirilor". In acest serial, Angel ne este portretizat ca un obiect al dorintei, in timp ce existenta lui intunecata este, evident, inradacinata in rau.

2. S-au scris studii intregi despre Buffy
Lasand la o parte cartea "Buffy si filozofia" ("Buffy and Philosophy"), online exista o colectie intreaga de studii care trateaza acest serial. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, in anumite universitati, s-au predat cursuri intregi doar despre el. Unul dintre importantele teme abordate este modul in care episodul Buffy vs Dracula a deconstruit romanul lui Bram Stoker.

3. Morti neasteptate
Va mai amintiti cat de socati ati fost la moartea lui Ned Stark ("Game od Thrones")? In "Buffy..." personaje importante mor sau pleaca brusc din poveste. Avantajul pe care "Buffy..." in are in fata serialului "Game of Thrones" este ca cel din urma pierde personaje importante atat de des, incat nu ne mai surprinde deloc. Publicul asteapta sa vada cine va fi urmatorul personaj care moare. In "Buffy...", atunci cand un personaj murea, publicul era ingrozit.

4. Aici vampirii chiar sunt rai
Era o vreme, inainte de "Twilight", in care vampirii erau personajele negative. In "Buffy...", un vampir este un demon in trup de om, pastrand personalitatea victimei, dar eliminand sufletul, constiinta, simtul moral. Vampirilor le place sa ucida pentru ca nu au capacitatea si nici vointa de a intelege ca acest lucru e gresit. Serialul complica putin situatia, introducand vampiri care au suflet (Angel) sau carora le-a fost implantat un cip de modificare comportamentala (Spike). Insa, spre deosebire de "moda" actuala, conform careia a fi vampir este un lucru de dorit, aici vampirii raman mereu personajele negative, monstrii care trebuie ucisi.

5.Metafore
Serialul nu ne prezinta monstrii, vampiri, fantome sau demoni ca atare. Dusmanii lui Buffy sunt intruchipari ale anxietatilor suferite in procesul de maturizare. Unele dintre aceste metafore sunt evidente, cum ar fi faptul ca magia, ca si drogurile, provoaca dependenta. Altele sunt mai subtile. Transformarea primarului intr-un demon-sarpe urias poate fi comparata cu transformarea lui Buffy in adult.

6. Un mix de diverse genuri
La prima vedere, numele serialul pare unul banal. Dar haideti sa privim mai atent:
Buffy = nume amuzant = comedie
Vampire = amenintare supranaturala = horror
Slayer = lupta = actiune
Iata cele 3 genuri principale in care serialul s-ar putea incadra. Un alt element al serialului - si o parte importanta a procesului de maturizare - este dragostea. Prin urmare, nu este deloc surprinzator faptul ca foarte multe episoade trateaza probleme sentimentale.















7.Personaje puternice
Acest serial are personaje foarte puternice, atat feminine, cat si masculine. Personajul lui Buffy este, poate, unul dintre cele mai puternice personaje feminine ale tuturor timpurilor. Este capabila de a lua singura decizii, este puternica atat fizic, cat si mental. Este dorita de numerosi barbati, nu doar pentru ca este frumoasa si puternica, dar si pentru ca stie cum sa le castige respectul. Si da, mai face si greseli. Prietenii ei, Xander, Willow, Oz, Anya, Cordelia si Giles au trasaturi care ii aduc impreuna, transformandu-i intr-un arhetip al gastilor de prieteni (Xander este clovnul grupuluui, Giles este figura paterna, Willow este tocilara si cea mai buna prietena, etc), dar adesea ei rup aceste tipare pentru a se transforma, la randul lor, in personaje complexe. Sa nu mai vorbim despre Spike, personaj care sufera cea mai spectaculoasa evolutie vazuta vreodata intr-un serial tv.

8. Predecesorul multora dintre serialele de astazi

In timp ce, la vremea respectiva, majoritatea serialelor (precum "Dosarele X") aveau o structura episodica, "Buffy..." a fost printre primele seriale "serializate", insemnand ca, de la un sezon la altul, ai aceeasi poveste care se continua. Chiar si episoadele de sine statatoare au ramificatii care trec dincolo de sezonul in care au aparut. De exemplu, episodul "Once More With Feeling" a dovedit ca un serial-musical ar functiona de minune, asta cu mult inainte de "Glee". "Twilight", "The Vampire Diaries", chiar si "True Blood" s-au inspirat atat de mult din "Buffy...", incat mi-ar lua pagini intregi sa enumar toate asemananrile (mai bine uitati-va la "Buffy..." si descoperiti singuri). In plus, multi dintre scriitorii care au lucrat aici s-au implicat si in seriale precum "Glee", "Mad Men", "Spartacus", "Game of Thrones", Once Upon A Time, "Lost", "Grimm", etc.

9. Intunericul
Oricine care a suferit pierderea unei persoane iubite, a indurat dependenta de droguri sau a fost victima violentei domestice sau a unui viol se va regasi in "Buffy...". Serialul abordeaza foarte multe subiecte intunecate, in special sezoanele 5 si 6. Exista episoade care inca emotioneaza spectatorul, chiar dupa multiple vizionari.

10. Scenariul
Ceea ce face ca acest serial sa rupa barierele timpului este scenariul. Fiecare sezon relateaza un an din viata lui Buffy, permitandu-ne in felul acesta sa o vedem transformandu-se din eleva in studenta si apoi in femeie adulta. Acest lucru a condus la dezvoltarea exceptionala a personajelor si la nasterea unei adevarate mitologii cu vampiri, demoni si alte creaturi, o mitologie comparabila cu cea din "Game of Thrones".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu