luni, 13 octombrie 2014

Top 50 adaptari cinematografice (in ordine aleatorie)

1. Forrest Gump (1994)

www.tumblr.com
Romanul lui Winston Groom, publicat in 1986, relateaza aventurile personajului titular, de la pescuitul de creveti pana la alergatul in jurul lumii.
Filmul, in regia lui Robert Zemeckis, a cucerit inimile tuturor prin perspectiva sentimentala asupra unui om simplu din sudul Statelor Unite, portretizat fara efort de catre Tom Hanks, care incearca sa inteleaga lumea din jurul lui.
Cea mai mare modificare a fost excluderea din film a episodului in care Forrest impreuna cu un astronaut si o primata pe nume Sue, pleaca intr-o misiune NASA. Misiunea se incheie atunci cand nava lor se prabuseste inapoi pe pamant si cei 3 sunt capturati de canibali.

2. Requiem For A Dream (1999)
www.tumblr.com
In cartea sa, Hubert Selby Jr impleteste 4 povesti ale unor dependenti de droguri din Brooklyn. Regizorul Darren Aronofsky reuseste imposibilul, redand cu maiestrie nuantele de degradare si depravare care se regasesc in roman. De aplaudat sunt si actorii Jared Leto, Ellen Burstyn si Jennifer Connelly.




3. The Color Purple (1985)
www.tumblr.com
Romanul lui Alice Walker, castigator al premiului Pulitzer, este povestea unei tinere femei de culoare din sudul Statelor Unite, in anii '30. Ecranizarea lui este una dintre cele mai mari reusite ale lui Steven Spilberg, care reuseste sa capteze perfect esenta povestii, obtinand 11 nominalizari la Oscar. Celie, personajul principal, interpretat de Woopi Goldberg, se straduieste sa supravietuoasca intr-o lume dominata de rasism si sexism, incercand in acelasi timp sa gaseasca puterea necesara pentru a-si depasi situatia.
Cea mai mare schimbare de la roman la film este relatia lui Celie cu Shug, care in film este una de prietenie, in timp ce in roman este evident ca avem de-aface cu o relatie lesbiana.

4. The Pianist (2002)
www.tumblr.com
Memoriile pianistului evreu Wladislaw Szpilman si incercarile prin care trece in timp ce se ascunde in ghetoul Vasroviei pe fundalul celui de-al Doilea Razboi Mondial au fost asternute pe hartie de ctre prietenul lui, Jerzy Waldorff.
In regia lui Roman Polanski, ecranizarea experientelor prin care Szpilmsn trece in incercarea de a evita lagarele de concentrare a atras aplauzele criticilor indeosebi pentru maiestria cu care personajul central este portretizat de catre actorul Adrien Brody, care a fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol principal.

5. Gone With The Wind (1939)
www.tumblr.com
Castigator al premiului Pulitzer, romanul lui Margaret Mitchell urmareste viata lui Scarlet O'Hara in timpul razboiului Civil din Statele Unite ale Americii.
Desi filmarile au fost intarziate cu 2 ani, pentru a astepta ca programul lui Clark Gable sa se elibereze, filmul a fost un succes grandios. Desi acuratetea istorica nu este tocmai pe primul loc, criticii l-au aclamat chiar de la inceput, mai ales ca s-a bucurat de participarea unora dintre cei mai talentati si priceputi actori ai momentului: Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia DeHaviland.\
Cea mai mare diferenta intre carti si film este aceea ca in romane, Scarlet are copii cu fiecare dinte cei 3 soti ai ei.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu